Khamis, 30 Disember 2010

Lagi ada Ketua S/U Kementerian BANGANG Mat Monggol

Tiada alasan naikkan harga makanan, minuman sehingga 10 peratus: KPDNKK -Berita Hairan

PUTRAJAYA: Pengusaha restoran tidak mempunyai alasan untuk menaikkan harga makanan dan minuman sehingga 10 peratus meskipun berlaku kenaikan harga gula dan bahan api berkuatkuasa 4 Disember lalu.

Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Daud Tahir, berkata simulasi harga yang dibuat baru-baru ini juga menunjukkan perubahan harga makanan dan minuman adalah minimum iaitu kenaikan antara 0.1 sen dan tiga sen sahaja

"Kita sudah buat simulasi dengan kerjasama konsultan (untuk melihat) berapa kenaikan harga makanan dan minuman berikutan kenaikan harga gula dan bahan api baru-baru ini dan tak munasabah jika mereka nak naikkan harga makanan dan minuman," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.


Daud berkata simulasi harga itu melibatkan 64 jenis makanan dan minuman antaranya teh tarik iaitu perubahan harga sebanyak 0.8 peratus kepada RM1.21 berbanding RM1.20 ketika ini manakala harga teh hanya meningkat 1 sen kepada RM1.01 sen.

Simulasi itu juga menunjukkan harga bagi pelbagai jenis roti termasuk roti canai kosong, roti jala dan roti telur, pula mengalami kenaikan antara 0.2 dan 0.3 sen sahaja.

Ditanya sama ada pengusaha restoran bersetuju dengan harga simulasi itu, Daud berkata kementerian akan memaklumkan mengenainya dalam satu perjumpaan pada awal Januari ini.

"Kita akan memaklumkan mengenai kita punya pengiraan dan alasan kepada mereka kenapa simulasi itu dibuat dan tidak logik untuk menaikkan 10 peratus harga makanan dan minuman," katanya.

Daud berkata Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) dan Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia (Primas) baru-baru ini juga menafikan berlaku kenaikan harga itu seperti dilaporkan dalam akhbar baru-baru ini.


Lagi Sekor mangkuk ayun yang tah terlepas dari mana pun kita tak tak tau,tahap bangangnya memang kita takkan jangka budak ni dulu lari dari sekolah masa cikgunya tengah mengajar subjek - subjek nak bagi dia pandai tapi putu mayam ni pilih untuk jadi bangang dan kerja dengan Mat Monggol.

Macam ni la dia orang bangang bila kepala hotak letak kat kepala lutut,maka kepala hotaknya dah tak boleh pikir bila diorang naik kan harga minyak,bila harga bahan bakar semua naik harga maka seluruh harga barang runcit termasuk kuih Rosmah pun akan naik harga takkan la menatang tu pun mangkuk ayun tak boleh nak pikir kot!!!

Nak SIMULASI kepala hotak mangkuk ayun dia! Nak KONSULTAN Kepala Tungkek Bapak dia,ini semua "trik" nak kelentong orang kampung dan Mat - Mat Felda.Ini semua "trik" nak kelentong makcik - makcik Felda,ini semua trik nak bodohkan orang melayu, yang mana sebenarnya mangkuk ayun ni nak beritahu yang Kerajaan ZIONIS UMNOPCO nak naik kan harga barang - barang makan.Jadi janganlah bodohkan orang melayu terutamanya makcik - makcik dan mat - mat felda pasal orang melayu dah ramai yang kena bangangkan dek UMNOPCO.Bila kepala hotak orang melayu dah jadi bodoh maka Babi tu Jais kata Haram, tapi Judi Jais kata Halal.Bila kepala hotak orang melayu di dah jadi bodoh maka SenamRobik tu di kata Haram dan Merogol tu di katanya Halal,Kesian orang Melayu.............

Tiada ulasan: