Jumaat, 17 Disember 2010

Tak Pasal - Pasal Ali Ketam kena Tahan nasib tak kena LOKAP!

MELAKA MINTA KEDUTAAN KITA SIASAT TNI TAHAN PESAWAT HERITAGE AIR - malayau

Melaka hari ini meminta Kedutaan Malaysia di Indonesia menyiasat punca yang mendorong Tentera Nasional Indonesia (TNI) menahan pesawat Heritage Air yang membawa rombongan kerajaan negeri di Lapangan Terbang Juanda, Surabaya, semalam.

Ketua Menteri, Mohd. Ali Rustam berkata, makluman awal yang diterima oleh pihaknya menyatakan, TNI bertindak demikian ekoran juruterbang pesawat tidak mendapat kebenaran mendarat di lapangan terbang itu.

Menurutnya, kerajaan negeri turut mengarahkan agar tindakan yang sama turut diambil oleh pihak pengurusan syarikat penerbangan terbabit bagi menyiasat kesahihan dakwaan berkenaan.

The Kompas.com news portal quoted Indonesian military spokesman First Admiral Iskandar Sitompul as saying that the BAE 146-200 aircraft left Dili, Timor Leste, and landed at the airport yesterday afternoon.

The report said that the aircraft had actually been given permission to enter Indonesian air space, but the agent for the flight failed to secure landing rights.
As such, when the aircraft had to refuel in Surabaya, it was detained. It was allowed to take off at about 8pm last night.

According to Kompas, the flight was carrying members of the Malacca government, a cabinet minister and “Prime Minister Najib Tun Razak's son”.

The unnamed minister and premier's son, plus four others, were however allowed to fly out of Surabaya on a commercial airliner.


"Kejadian memalukan oleh peserta rombongan yang menaiki pesawat khas jenis BAE 146-200yang membawa 80 penumpang termasuk Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam ditahan di Lapangan Terbang Juanda, Surabaya, Indonesia petang Selasa.

Menurut berita yang disiarkan pesawat itu ditahan kerana ada penumpang turun ke landasan sambil menghisap rokok sewaktu pesawat yang disewa dari Heritage Air berkenaan berhenti untuk mengisi bahan bakar.


Itulah tahap dan displin yang ditunjukkan oleh orang yang ada pendidikan. Atau mungkinkah rombongan yang dibawa oleh Ali Rustam adalah orang Melaka yang tidak ada pendidikan dan tidak tahun peraturan menaiki kapal terbang.

Macamlah kebiasaan yang kita lihat bila ada sahaja bas express yang berhenti ramai yang ambil peluang hisap rokok disamping ada yang ramai bwergegas ke tandas dengan hajat masing.

Tidak tahulah pula rombongan Ali Rustam ini, adakah mereka rasa naik kapal terbang macam naik bas ?

Untunglah kapal terbang itu tidak meletup kerana dan saya ucapkan tahniah kepada penguasa di Lapangan Terbang Juanda, Surabaya yang bertinbdak cepat. kalau tidak dengan lapangan terbang sekali meletup akibat tidak berdisplinnya rombongan yang dibawa oleh Ali Rustam.

Tidakan tegas Tentera Nasional Indonesia (TNI) yang melihat keadaan itu memeriksa semua penumpang di lapangan terbang itu amatlah saya sokong.

Rombongan kerajaan negeri Melaka itu sedang menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam.

Pesawat itu dalam penerbangan pulang dari Dili, Timur Leste dan ditahan pada kira-kira 2 petang waktu Indonesia sebelum dibenarkan berlepas ke Melaka pada pukul 11 malam dan tiba di LTAM di Alor Gajah pada pukul 2.15 pagi.

Namun begitu Enam penumpang pesawat itu termasuk Mohd Ali, isterinya Datin Seri Asmah Abdul Rahman dan pengawal peribadi kepada Ketua Menteri dibenarkan pulang ke Malaysia dengan menaiki pesawat Malaysia Airlines (MAS).

Inilah tahap moral pemimpin UMNO selepas 50 tahun lebih kita meredeka, peraturan naik kapal terbang pun tidak tahu atau kalau tahupun nak tunjuk lagak dan dia yang besar dan ada kuasa. Sepatutnya bagi saya hukuman kepada mereka yang hisap rokok dalam kejadian ini lebih keras kerana ia mengundang risiko keselamatan yang sangat serius.

wargghhh...Kah...Kah...Kah...Bangangnyerrr!!!..kah..kah..kah

Tiada ulasan: