Rabu, 19 Januari 2011

SPR akan Cabar Kes Pengosongan DUN Pelabuhan Klang di Mahkamah


Speaker Teng Chang Kim pasti akan berdepan dengan fenomena yang sama seperti di Kedah,apabila Speaker DUN Kedah mengisytiharkan Kerusi DUN kota siputih kosong berikutan masalah displin ahlinya yang kerap ponteng sidang DUN.

SPR yang sepatutnya menjadi budak suruhan kepada Majlis Legaslatif iaitu DUN bersikap "lawan towkay" kerana telah di per"hanjing"kan dek gerombolan United Malays National Organisation.

Kalau kita lihat secara profesional Dewan Undangan Negeri adalah Majlis Pembuat Undang - Undang dan SPR adalah badan yang di suruh untuk menjalankan undang - undang.Tetapi sejak 53 tahun SPR telah di berikan "makan" Makanan anjing seperti "friskies" maka dia hanya akan menurut kata orang memberinya makan.

Kita akan lihat dalam masa beberapa hari lagi yang mana SPR akan menafikan bahawa pengosongan kerusi Dewan Undangan Negeri adalah tidak sah.Oleh itu kita akan lihat nanti yang mana SPR akan bertindak mencabar kes itu di mahkamah sama macam Kerusi DUN kota siputeh Di Kedah.

Kenapa Ini Berlaku?? Tak payah tanya kenapa benda ini berlaku sebab "anjing" akan menjilat tangan orang yang memberinya makan buat Tuan yang menyuruhnya membuat kerja.Walauapa pun alasan yang di berikan malaon - malaon ini tetap enggan menjalankan pilihanraya kecil di kawasan tersebut.

Semua ini berlaku bukan kerana SPR enggan tunduk kepada badan pembuat undang - undang tapi kerana mereka telah di beri makan dek gerombolan United Malays National Organisation.Apakah kenyataan dan jawapan SPR sedikit hari lagi??

Jawapan yang di berikan oleh SPR ialah sesuatu kerusi hanya boleh di isytiharkan kosong kalau kalau penyandang meninggal dunia sahaja dan SPR hanya akan menjalankan Pilihanraya kalau penyandang sesuatu kerusi DUN itu mampos tidak kira terjun longkang atau pun di langgar lori pasir.

Alasan SPR ialah kerusi DUN itu tidak boleh diisytiharkan kosong walaupun penyandangnya bikin dewan undangan negeri ini serupa bapak dia punya dewan suka - suka nak datang dia datang,suka - suka dia nak ponteng dia ponteng.

Oleh itu Kerusi dewan undangan negeri pelabuhan kelang hanya boleh kosong kalau Orang Gila Pelabuhan Kelang bunuh diri dengan terjun ke dalam laut dari Tanjung Gila,(nama pun tanjung gila)dengan itu baru SPR boleh sahkan bahawa kerusi DUN itu benar - benar Kosong!!!!! Kah...Kah...Kah

Tiada ulasan: