Khamis, 24 Februari 2011

Ahli Parlimen Nibong Tebal Tan Tee sertai KITA


PETALING JAYA, — Ahli Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng menyertai parti terbaru Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) pimpinan Datuk Zaid Ibrahim hari ini.

Tan, wakil rakyat penggal pertama, meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) awal tahun lalu untuk menjadi anggota Bebas.

Tan berkata beliau menyertai Kita kerana tertarik dengan falsafah perjuangannya.

“Saya menyertai Kita untuk menjadi sebahagian daripada sebuah parti yang berminat ke atas perubahan tulen, untuk mengatasi kebimbangan rakyat yang semakin meningkat, untuk menangani isu agar pembaharuan yang bermakna boleh dijalankan demi kebaikan negara,” kata beliau pada sidang media di sini hari ini.

Tan (gambar) juga menafikan dakwaan bahawa beliau bukan merupakan seorang pemimpin yang efektif ekoran tindakannya sering keluar dan melompat parti.

Beliau merupakan ahli Gerakan sebelum menyertai PKR dan kemudian keluar untuk menjadi wakil rakyat Bebas.

“Pertama, biar saya kata, saya tidak melompat keluar. Saya dipecat pada 2 Januari 2000, bersama bapa saya yang juga seorang pengasas Gerakan,” kata beliau yang menyertai PKR pada 2007.

Kita mendapat kelulusan daripada Pendaftar Pertubuhan minggu lalu.

Ketika ditanya sama ada Kita mendampingi ahli-ahli Parlimen lain, Zaid berkata, pihaknya tidak percaya pada soal “jual beli.”

Katanya parti itu terbuka kepada sesiapa yang berminat dengan falsafah dan manifestonya.

Kata Zaid, keanggotaan bukan automatik dan parti akan menolak mereka yang dilihat akan menjejaskan kepentingan parti.

“Kami tidak mahu mereka yang boleh menyebabkan masalah,” kata bekas menteri Kabinet persekutuan ini.

Tiada ulasan: