Khamis, 31 Mac 2011

Lagi Sekor Mangkuk Ayun!

MB Pahang jamin kilang proses kimia milik Lynas selamat-Melalok

BENTONG 31 Mac – Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob memberi jaminan bahawa pembinaan kilang pemprosesan bahan kimia milik Syarikat Lynas Corporation Ltd. dari Australia di kawasan perindustrian Gebeng di Kuantan, adalah selamat dan tidak akan memberi kesan buruk kepada penduduk sekitar.

Katanya, kerajaan negeri telah mendapatkan penjelasan dan pandangan daripada Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (LPTA) mengenai tahap keselamatan penduduk terhadap kesan radioaktif atau radiasi dari kilang tersebut sebelum bertindak meluluskan tapak pembinaan kilang itu."Pembinaan kilang itu sengaja dijadikan isu politik oleh pihak tertentu yang didalangi pihak parti pembangkang,” katanya kepada pemberita di sini.Terdahulu, beliau dan semua pengerusi jawatankuasa kerajaan negeri diberikan taklimat kali kedua daripada LPTA dan pakar tenaga atom yang diketuai Ketua Pengarah LPTA, Raja Datuk Abdul Aziz Raja Adnan.Menurut Adnan, sebelum meluluskan permohonan daripada syarikat berkenaan pada tahun lepas, ia telah melalui beberapa proses yang ketat dan membabitkan beberapa badan teknikal daripada LPTA dan pihak-pihak yang berkaitan dengan nuklear."Kita berharap penduduk terutamanya di Kuantan tidak merasa panik atau gusar apabila kilang itu yang dijangka beroperasi pada September ini kerana ia tidak akan membebaskan radiasi dan membuang sisa-sisa air yang digunakan untuk memproses bahan tersebut tetapi air itu akan dikitar semula,” katanya.Semalam, kira-kira 100 orang berkumpul di hadapan pintu masuk bangunan Parlimen kerana membantah pembinaan kilang pemprosesan bahan kimia itu.Mereka yang mendakwa terdirinya daripada beberapa penduduk sekitar Kuantan dan aktivis termasuk dari badan-badan bukan kerajaan bimbang kemungkinan penyebaran sisa radioaktif yang bakal dihasilkan selepas projek bernilai RM700 juta itu beroperasi kelak. - Bernama

LSS: Itu lah pendapat dari seorang YB...Dr. Fucker Malaysia.Itu makna nya selamat kepala hotak dia.Semua benda nak kena politik,semua nya terbabit dengan politik.Jubur si sepul pun politik,lubang puki pompuan lebanon pun politik.


Sebenarnya bukan mangkuk ayun ni tak nampak,haram jadah ni nampak cuma buat - buat bodoh dan sengaja melabelkan semuanya telah di politik kan dan di dalangi oleh pembangkang.


Mangkuk ayun ni ada pergi sekolah atau tidak, yang pelik macam mana Mangkuk ayun ni boleh dapat Phd...PPP dan BPP??? Dalang duduk kat belakang tabir tapi kalau secara terang berada di hadapan macam mana pulak? bangang tak beragak la "putu mayam " ni!


Poket mangkuk ayun ni dah penuh,kalau sampai masa Ikan Patin kat Tasik chini boleh keluar kaki dan tangan macam dalam cerita x-men apa yang pasti mangkuk ayun ni la yang akan cabut lari dulu.


Bila ada orang - orang Rompin atau Kerdau yang lahir berkepala tiga atau ber punai empa gerenti mangkuk ayun ni kata itu semua kuasa Tuhan....Kelentong selagi boleh!


Oleh itu jangan tunggu sampai kena kelentong! Ayuh Turun Ke Jalanraya dan humbankan mangkuk ayun ni sekali dalam empangan kenyir!

Tiada ulasan: