Jumaat, 22 Mei 2009

Mahkamah Rayuan Ragut semula Hak Nizar dan

Tunduk Pada Arahan UMNO/BN


sekitar keadaan di mahkamah Rayuan pada sebelah pagi kelihatan pihak polis membuat kawalan keselematanTepat Jam 3.52 petang di Mahkamah Rayuan hari ini telah membuat Keputusan atas Arahan algojo - algojo UMNO/BN,ini di lihat Bila Hakim yang nama nya pernah di sebut oleh V.K Lingam dalam skandal Perlantikan Hakim di lantik dalam Mengadili Kes Rayuan Pengesahan Dato' Seri Nizar Sebagai Menteri Besar Perak Yang sah,Pasti ini akan Di Jadikan Propaganda oleh BN yang mana mereka mungkin akan Mengatakan yang Pakatan Rakyat akan tetap mempertikaikan keputusan Mahkamah hanya apabila keputusn itu tak berpihak pada mereka...


ini sama sekali tak benar kerana Cara atau Prosiding mahkamah terlalu nampak akan Penyelewengan nya...


Hakim lebih mementingkan kedudukan dan kerja mereka dari menegakkan keadilan,bimbang mereka juga akan menerima nasib yang sama seperti Tun Salleh Abbas,Jadi Mahu tak mahu mereka terpaksa menurut kehendak Algojo - Algojo UMNO/BN..
Panel tiga hakim iaitu Md Raus Sharif, Abu Samah Nordin dan Sulong Mat jeraie memutuskan Menteri Besar Perak lantikan Umno itu sebagai Ketua Kerajaan Negeri Perak yang sah
Keputusan itu membatalkan penghakiman Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur minggu lalu yang mengesahkan kedudukan asal Nizar Jamaluddin.
Panel tiga hakim itu telah mendengar hujah kedua-dua pihak di Putrajaya seharian semalam dan sebulat suara menerima rayuan Zambry.


sesudah perbicaraan dan hakim pun memutuskan keputusan yang batilDalam penghakimannya, ketiga-tiga mereka berhujah kononnya hakim Mahkamah Tinggi Abdul Aziz Abd Rahim membuat kesilapan dalam keputusannya dan Sultan Perak layak melantik Zambry apabila Mohamad Nizar hilang majoriti dalam Dun.
Pada 11 Mei lalu, mahkamah tinggi mengumumkan Mohamad Nizar sebagai menteri besar sah setelah jawatan tersebut dirampas darinya, awal Februari lalu.
Abdul Aziz memutuskan bahawa wakil rakyat PAS itu tidak pernah mengosongkan jawatannya itu kerana beliau tidak kehilangan kepercayaan majoriti anggota Dun Perak.
Dalam kes ini, Abdul Aziz berkata tiada undi tidak percaya telah diusulkan terhadap Mohamad Nizar.
Mahkamah Rayuan keesokannya membenarkan permohonan Zambry untuk menangguhkan keputusan mahkamah tersebut.
Penangguhan keputusan mahkamah itu diberikan sementara menunggu Mahkamah Rayuan membuat keputusan yang memihak kepada Zambry.
Peguam Nizar, Sulaiman Abdullah memberitahu mahkamah bahawa pihaknya akan mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan.
Sekumpulan 200 orang di luar mahkamah, kedengaran melaungkan rasa tidak puashati mereka terhadap keputusan Mahkamah Rayuan hari ini.
keputusan Mahkamah Rayuan di lihat seolah - olah tidak berpihak pada keadilan tapi tunduk pada kemahuan Najib dan kuncu - kuncunya.

Tiada ulasan: