Selasa, 9 Februari 2010

Keputusan Mahkamah "MB" : Kini "Mugabe Perak" cukup kelentong untuk bubarkan DUN

Apabila rasa panas mentari petang terasa ketika bersama Zainulfaqar menanti keputusan afidavit ke atas pasukan pendakwaan yang menghalang pasukan peguambela dari menyoal - balas Saiful maka berita yang sudah di jangka pun di terima melalui SMS yang di hantar kepada Dr.Syed Husin Ali iaitu Timbalan Presiden PKR di Mahkamah Jalan duta.


Pada mulanya keputusan Mahkamah itu kelihaan begitu pelik kerana pada awalnya Mahkamah "monggol" memberikan keputusan "kalah" kepada Nizar hanya lah tipis sebanyak 3-2 kepada Si Mugabe" tetapi pada mesej yang berikutnya keputusan berubah kepada 4 - 1 dan akhirnya 5 - 0 dan kita pun boleh terfikir yang ini sememangnya Mahkamah "monggol" bukannya mahkamah persekutuan.Kerana ini di akui oleh Bekas Peguam United MuNkEeE yang juga Menteri Di Jabatan Perdana Menteri bahagian Undang - Undang iaitu Datuk Zaid Ibrahim;
Mahkamah ZakiMahkamah Era Tun Zaki


Selepas pemecatan hakim-hakim oleh Dr Mahathir Mohamad pada tahun 1988, Allahyarham Tun Suffian Hashim telah menyatakan bahawa badan kehakiman Malaysia akan hanya pulih dari segi kewibawaan dan kepercayaan rakyat dalam masa 50 tahun akan datang. Daripada langkah dan tindakan yang dilakukan oleh Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi, saya melihat efisiensi Mahkamah sudah meningkat manakala kes-kes tertunggak banyak diselesaikan . Ini adalah satu perkembangan yang baik. Saya harap Majlis Peguam akan terus memberi kerjasama kepada badan kehakiman supaya Mahkamah kita lebih mampu menyelesaikan masalah rakyat dengan lebih cepat dan adil.

Hakim-hakim Mahkamah Tinggi juga telah menunjukkan sikap ‘bebas” dan berani dalam beberapa kes sejak kebelakangan ini. Bebas dan berani ini dalam konteks kehakiman ialah berani membuat keputusan berdasarkan fakta dan undang-undang serta Perlembagaan tanpa mengira sama ada keputusan itu popular atau tidak, sama ada dipuji atau dicemuh orang ramai. Hakim-hakim tidak sepatutnya mengambil kira sama ada pembangkang atau kerajaan menyokong keputusannya; keputusan yang bijak dan adil adalah tanggungjawab mereka.


Antara contoh-contoh ketegasan Mahkamah Tinggi membuat keputusan yang berani dan bebas baru-baru ini adalah:


• Kes Mahkamah Tinggi yang membenarkan penggunaan perkataan “Allah” dengan syarat tidak disalahgunakan oleh majalah Herald milik Gereja Katolik Malaysia;
• Kes Mahkamah Tinggi di Bintulu yang mengiktiraf hak Orang Asal Sarawak berhubung tanah adat (NCR); dan
• Kes Mahkamah Tinggi di Kucing yang mengiktiraf konsep adat Melayu “serah” dalam tuntutan pampasan penat lelah dalam usaha membangunkan tanah.


Mahkamah Persekutuan juga membuat keputusan yang tepat dalam soal “indefeasibility of title” dalam Kanun Tanah Negara bila mereka menolak keputusan awal yang sungguh tidak masuk akal. Mahkamah sekarang nampaknya lebih berwibawa jika dibandingkan dalam tahun-tahun 1990an daulu.


Selesai tugas budak-budak upahan Zambry yang
didatangkan dengan 10 bas untuk meraikan kemenangan
zambry yang telah di ketahui lebih awal oleh mereka

Kini apa yang ditunggu oleh rakyat ialah sama ada Mahkamah kita akan berani dan bebas dalam membuat keputusan yang adil dan tepat dalam kes-kes “politik”. Kes-kes ini akan menentukan sama ada hakim-hakim akan benar-benar bebas atau masih terikat dengan cara lama waktu zaman Mahathir dahulu. Cara lama ialah di mana beberapa hakim “sub standard” digunakan untuk membuat keputusan yang memihak kepada kerajaan atau orang-orang tertentu sahaja dengan mengenepikan prinsip undang-undang dan Perlembagaan tanpa rasa malu.


Sebab itulah keputusan kes Menteri Besar Pakatan Rakyat lawan Menteri Besar Barisan Nasional di Perak minggu depan akan menjadi penentu sama ada Mahkamah era Tun Zaki akan berbeza dengan era sebelum ini. Ia akan menentukan sama ada amalan demokrasi berperlembagaan dan kedaulatan undang-undang (rule of law) akan wujud semula di Malaysia.


Kalau Menteri Besar Mohd Nizar Jamaluddin yang dipilih oleh rakyat dalam pilihan raya umum 2008 menang dalam kes ini, maka kita yakin pemulihan Mahkamah telah bermula dan roh arwah Tun Suffian tidak perlu menunggu 50 tahun lagi untuk menyaksikan pemulihan badan kehakiman di Malaysia. Sebaliknya, kalau seorang lagi yang telah merampas kuasa melalui politik melompat yang diisytiharkan menang, maka kita akan kembali kepada zaman perundangan gelap seperti suatu masa dahulu.


Tetapi melalui kajian psikologi di sini bukan tempat untuk bertempur kerana di sini cuma tempat untuk mengumpulkan "kelentong - kelentong" bagi United MuNkEeE untuk di kelentongkan pada rakyat Perak pada Pilihanraya Negeri nanti.Sebab andai di fikirkan Mugabe dan Monggol takkan membubarkan DUN sekiranya tak punya kelentong - kelentong yang di rasakan kukuh untuk mengalah kan Pakatan tapi kini rasanya mugabe dan monggol dah rasa cukup sedia dan yakin untuk bubarkan DUN PERAK.Mengapa Mugabe dan Monggol mesti bubarkan DUN?Apakah di sini kita lihat yang Mugabe rasa selesa dengan kedudukan DUN yang cuma lebih majoriti 3 DUN sahaja mengatasi Pakatan?Andai sesuatu keputusan atau belanjawan negeri di umumkan apakah United MuNkEeE cukup majoriti dalam Dewan Undangan Negeri sedang kan Wakil - Wakil rakyat United MuNkEeE punya "hobi memonteng".Oleh itu di rasakan perlunya United MuNkEeE untuk membubar DUN negeri Perak bagi membuktikan bahawa kata - kata Mugabe yang mana dia mendapat Mandat dari rakyat bukanlah satu kelentongyang biasa di kelentong dek mugabe.

Mugabe harus membuktikan apa yang dikatakan oleh Mat Monggol yang haram jadah mesti jadi Menteri Besar Perak yang ada "teloq" kalau tidak lagi baik Mugabe "potong" dia punya "teloq" dang bagi anjing makan tak pun sorok kan dalam Coli Hamidah Osman yang "bising" sangat nak jadi Menteri Besar Wanita Perak kah..kah..kah
[Mahkamah+Persekutuan+065.jpg]


Jadi kalau Mugabe punya "teloq" yang tak di makan Anjing atau tak di sorok kan dalam coli ADUN sungai rapat jadi pastinya Mugabe akan bubarkan DUN dan di kala itu Mugabe sudah punya "kelentong - kelentong" panas yang akan di jaja ke seluruh negeri Perak melalui TV3 suku,melalok,hairan dan KosmoLentong.

Oleh kerana Mugabe pasti rasakan kelentong - kelentong yang akan di jaja yang mana dia akan meng"kelentong" kepada Rakyat Perak yang anwar Ibrahim sudah di jatuhkan hukuman kerana meliwat jadi buat apa pilih PKR.

Pada PAS pulak alasan kelentong Mangkuk Ayun ni adalah PAS adalah Agen Kristian yang mana PAS pertahankan "isu kalimah Allah" yang boleh di gunakan oleh orang bukan Islam.

Pada DAP pulak tak payah kelentong - kelentong lagi pasti nya lagi banyak maki - hamun Mugabe sehingga berpeluh - peluh coli "Orang Sungai Rapat" melompat - lompat tanpa senaman erobik mama penguin.Tapi rasanya peluh - peluh dalam coli "orang sungai Rapat" itu pasti akan kering dan dingin semula bila rakyat pertikaikan kes jAmBANtan Khemah 1 malaysia hari tu.

Tapi Mugabe tak perlu risau kerana serbu satu benda akan menanti mugabe dan "orang sungai rapat" bersama coli - colinya yang akan di tanya kan oleh Rakyat Perak kepada Mugabe.

mari kita tunggu bila Mugabe dan haram jadah - haram jadahnya akan membubarkan DUN..
heh...heh...heh

Tiada ulasan: