Ahad, 6 Februari 2011

Ribuan lagi Rakyat Mesir protes Seksaan Polis terhadap para demonstran

Ribuan Rakyat Mesir, bergabung dengan pemimpin pembangkang terkemuka Iaitu Mohamed ElBaradei pada Jumaat yang lalu dalam memprotes apa yang mereka panggil sebagai penyeksaan yang sistematik oleh polis - polis Mesir.

Ini adalah demonstrasi terbesar hingga pada tarikh ini iaitu 6 jun seorang lagi para demonstran di percayai mati dalam tahanan dan disyaki akibat dari penderaan polis. Kematian Khaled Said, telah menjadi titik berkumpulnya para penyokong reformasi dan hak-hak asasi manusia pekerja yang mengatakan bahawa keganasan Polis semakin berleluasa.


"Ini adalah mesej yang jelas untuk rejim bahawa orang-orang Mesir telah terseksa dengan amalan-amalan yang tidak berperikemanusiaan," kata Dr ElBaradei kepada wartawan selepas protes. "Jika mereka tidak mendapat mesej, maka ada masalah dengan rejim, tulisan ada di dinding."


"ElBaradei melihat kematian Said sebagai satu Kezaliman yang tidakboleh di maafkan"


Saksi memberitahu bahawa polis mengheret Said, seorang peniaga berusia 28 tahun, dari kafe Internet di Alexandria dan memukulnya di pintu masuk bangunan.


Manakal dalam pada itu Kerajaan Mesir telah menipu rakyatnya yang mana mereka mendakwa Said sebenrnya telah mencuri ubat - ubatan dari sebuah farmasi di bandar itu.Gambar Syed di gambarkan secara luas, menunjukkan tubuhnya ditutupi dengan memar, gigi patah dan rahangnya pecah.


Dr ElBaradei, pemenang Nobel keamanan dan bekas ketua badan atom PBB, telah menjadi suara yang terkemuka dalamrevolusi rakyat mesir. Namun segalanya telah menyebab dia kembali ke Mesir, dan menumpukan perhatian pada kempen menumbangkan diktator mubarak.


Dia bergabung dengan sekitar 3,000 penunjuk perasaan di sini di Alexandria selepas solat jumaat. Para demonstran meneriakkan slogan-slogan menentang Presiden Hosni Mubarak dan Menteri Dalam Negeri Habib el-Adly, yang mengetuai polis.Tiada ulasan: