Selasa, 5 April 2011

Pakatan Takkan Menang Di Sarawak

Mungkin artikel ini akan mengundang kemarahan atau ke"berangan sesetengah pihak dalam Pakatan khususnya PKR.Sikap ini sudah biasa bagi mereka - mereka yang terlalu cepat melatah dalam menerima pendapat dan kritikan dari pemerhati dan penganalisis politik bila sahaja anilisis atau pemerhatian itu tidak berpihak kepada mereka.

Tetapi Penganalisis atau pemerhati tidak melihat atau terus membuat sesuatu spekulasi secara terburu - buru biarpun ada yang berbuat demikian mungkin kerana mereka punya kedudukan atau jawatan yang istimewa dalam parti ataupun kerajaan negeri. Bunyinya mungkin agak kritis dan negatif tetapi hal ini harus di lihat dari situasi mengapa Pakatan takkan menang meskipun bukan sekadar menurunkan majoriti gerombolan di Sarawak dan takkan pasti itu bukan ukuran yang gerombolan akan tumbang dalam PRU-13.
Tetapi sikap Pakatan terutamanya PKR yang terlalu ghairah untuk merampas kerusi ketua menteri sarawak dari gengaman gerombolan. Nampaknya matlamat pakatan sudah lari dari sasaran awalnya iaitu untk menghapuskan dan memusnahkan dominasi gerombolan di bumi kenyalang ini. Bermula dengan seteru sendiri iaitu SNAP yang hanya di peruntukkan kerusi yang dalam jumlah yang minoriti.
Kita seharusnya faham bahawa SNAP ibarat "Tuan Rumah" dan Parti lain dalam Pakatan khususna DAP,PKR dan PAS adalah parti yang datang dari semenanjung. Maka seharusnya keutamaan di beri kepada SNAP sebagai peneraju utama di Sarawak dalam menumbangkan Dominasi gerombolan di sarawak. Matlamat dan sasaran sebenar bukan untuk menjadi ketua menteri dan exco kerajaan negeri semata - mata. Kelihatan sekarang jelas masih ada perasaan tamak di kalangan pemimpin Pakatan khususnya PKR.

Matlamat asal untuk memusnahkan riwayat gerombolan dari muka bumi kini bertukar kepada mahu jadi ketua menteri. Dan kemudiannya pasti berlaku sedikit pergeseran dalaman antara pengerusi PKR Sarawak iaitu Baru Bian dengan Adun Padungan iaitu Dominique Ng.Baru Bian yang baru di lantik sebagai Naib Presiden PKR secara lantikan meletakkan jawatan sebagai Presiden PKR kerana mahu memegang jawatan sebagai Pengerusi MPN Negeri Sarawak.Akibat pergeseran itu Dominique akhirnya di tuduh sebagai pengkhianat. Persoalannya apakah yang telah di khianati oleh Domonique kerana bak kata orang "pokok takkan bergoyang kalau angin tak bertiup" tetapi dengan secara tiba - tiba Dominique di tuduh sebagai pengkhianat dan tidak di calonkan semula dari kerusi DUN nya. Manakala kerusi Dun Padungan sebaliknya di serahkan kepada DAP sebagai pertukaran dengan kerusi Dun Batu Lintang.Apakah tak boleh kalau kerusi Dun PKR di padungan terus di pertahankan demi melenyapkan dominasi gerombolan.
PKR nampaknya lebih rela terperangkap dengan "kemahuan" gerombolan yang mahu calon dalam komponen Pakatan Rakyat bertembung dalam penjuru yang sama.Kerana ini sudah pastinya pengundi - pengundi yang bencikan gerombolan terpaksa memilih salah satu dari komponan Pakatan untuk di undi.Andai ini terjadi yang menikmati keuntungannya pasti lah gerombolan kerana majoriti yang sepatutnya mengalahkan mereka sudah berpecah dua.Dalam keadaan PKR tidak mahu mengalah ini akan memburukkan keadaan dan memberi lebih faedah kepada gerombolan. Keadaan ini di lihat bukan sahaja di sarawak malah kita masih ingat lagi dalam Pilihanraya Kecil di Batu Sapi.
Dalam keadaan pertembungan 3 penjuru masih ada lagi "gurkah - gurkah Politik" yang tak sedar diri masih percaya akan ada kemenangan buat PKR sedangkan itu lah bahana kekalahan buat PKR. Seperti di Batu Sapi Parti Maju Sabah(SAPP) yang juga berada dalam kedudukan opposisi juga meletakkan calon dalam PRK tersebut yang mana presidennya Datuk Yong Teck Lee di calonkan untuk bertanding.

Masalahnya, apa lah salah jika PKR menarik calonnya iatu Ansari Abdullah dan memberi sokongan padu kepada SAPP dalam menghapuskan dominasi gerombolan di negeri Sabah dan bukannya bertembung sesama sendiri. Keadaan ini cukup sama seperti di sarawak yang mana gerombolan menungggu - nunggu saat bilakah Pakatan akan bertembung sesama sendiri.

Kalau kita lihat di kaji sedang gerombolan United Malays National Organisation pun tak meletakkan calon ketua menteri dari dikalangan mereka malah Gerombolan United Malays National Organisation lebih rela menjadikan PBB yang menerajui Sarawak sebagai Proksi mereka. Manakala PBS pula bertindak sebagai proksi di Sabah.
Apa tak bolehkah PKR mengambil tindakan yang sama sesuai dengan taktik yang di inspirasikan oleh pakar pertempuran China iaitu Sun - Tzu yang mana kita harus tahu yang mana satu taktik musuh yang boleh mengundang kejayaan. Jadi sampai bila PKR harus bersikap sebegini? hendak jadi pembangkang sampai kiamat kah? atau semata - mata unuk melindungi dan memberi kedudukan yang terbaik kepada individu - individu tertentu dalam parti sehingga matlamat untuk mengusir gerombolan dari bumi malaysia hilang begitu sahaja.

Sebab itu LSS rasa Pakatan takkan menang dalam Pilihanraya Negeri Sarawak biarpun hanya mengekalkan atau menambah bilangan kerusi.Pakatan akan tewas bukan sahaja kerana pertembungan dalaman malah permainan kotor dari gerombolan juga adalah faktor kekalahan Pakatan di Sarawak.

Propaganda murahan gerombolan seperti penayangan program televisyen yang bertajuk "sayang Sarawak" di TV1 atau TV2 mungkin boleh di tepis degan mudah dengan kuasa - kuasa blogger yang boleh melancarkan propaganda yang lebih dari itu kerana sekarang ni bukan era TV hitam putih lagi. Tetapi gerombolan punya "barua" yang sudah tentu memastikan kemenangan gerombolan dalam Pilihanraya Negeri Sarawak. SPR atau lebih terkenal dengan nama Suruhanjaya Penipu Rakyat akan mempastikan Undi Pakatan takkan melepasi Undi gerombolan.

Segala tipu - kelentong sudah di atur dengan ketat. Polis dan Tentera sudah diberi 2 MyKad dan ini bermakna mereka boleh mengundi sebayak 2 kali oleh sudah pasti Undi di pihak gerombolan akan meningkat 2 kali ganda berbanding Undi di Pihak Pakatan. Pendatang - pendatang asing mahupun pendatang tanpa Izin sudah pun di beri MyKad,masih ingat lagi dengan beberapa fakta dengan pendatang asing yang terus membuang passport mereka kedalam sungai dan bila di tangkap dan di hantar pulang,negara asal tak mahu menerima mereka.Oleh itu kalau negara tak mahu menerima mereka jadi mereka ini akan di berikan MyKad dan sah menjadi pengundi dalam pilihanraya dengan syarat mereka ini mestilah mengundi gerombolan dan tak boleh mengundi Pakatan.
Dalam pada itu SPR telah mengeluarkan satu peraturan terbaru iaitu calon - calon hanya boleh bawa tidak lebih dari 50 orang penyokonga sahaja untuk megiringi mereka hingga ke tempat penamaan calon esok. Kita juga sudah sedia maklum yang pilihanraya ini ibarat perlawanan bola sepak,Stadium gerombolan punya,padang gerombolan punya,penjaga garisan,pengadil semuanya milik gerombolan.Penyokong gerombolan duduk dalam stadium tapi penyokong pakatan di letakkan di luar stadium.Tiang gol Pakatan dari "coner" sebelah kiri sampailah "corner" sebelah kanan,Tinggi tiang gol pakatan 10 kaki tinggi,kalau macam tu letak 10 ekor gajah mammoth pun belum tentu boleh selamatkan walau sebiji gol sekali pun. Manakala Gerombolan punya gol menggunakan gol bola INILAH PADANGNYA jaring,sampai mampos merembat pun gerenti tak masuk,kalau nak rembat kena buat bola "loop" bila bola nak masuk dalam jaring je SPR terus alih tiang gol. Oleh itu tak payah lah para pemimpin dalam PKR dalam pakatan rakyat mahu meletakkan harapan dalam Pilihanraya.
Kalau Pilihanraya ini sudah mengubah apa - apa dalam tempoh 53 tahun merdeka ini pun sepatutnya ia sudah mengubah. Andai dalam tempoh 53 tahun Pilihanraya sudah melakukan apa - apa perubahan atau Reformasi, sudah pasti dalam tempoh 53 tahun ini gerombolan United Malays National Organisation sudah mengharamkan Pilihanraya.

Tiada ulasan: